Nostalgi

Jag & Ming

Lil & Minos

Sejd, Lil, Gaia & Minos

Lil, Sejd & Minos

Missenträsk 2003

Cathrine

May-Ingrid

Brasse

Dalle & Bosse

2004-04-14 Instruktörsträff i Metsund

Carita & Ebba

Deltagare

Loki

Nita

Vi träffades hos familjen Sundström i Metsund, Persön för att träna. Under natten hade det kommit en dm blötsnö. Men vi kämpade på trots det dåliga vädret och hade en väldigt trevlig och lärorik dag. Timmarna rann iväg alldeles för fort medans vi instruerade och hjälpte varann i fålla och hörn. Såväl hundar som instruktörer följde allt med stort intresse.

2004-05-08 Loumils-träff i Källbomark

 

Äntligen hade då snön smält bort så vi kunde träffas för att träna. Och vi hade väldigt tur med vädret, det var 20 plusgrader och sol på lördagen. På söndagen var det lite svalare och blåsigt, men fint väder ändå.

 

Hela gänget samlat

 

Nästan alla Loumilare kom och det blev en trevlig helg med mycket träning och prat. Vi inledde med att träna i liten fålla och jobba i hörnet för att slutligen gå ut på det stora fältet och prova långa hämtningar för dem som kunde det.

På lördagskvällen grillade vi och badade sen i den vedeldade bastun.

Maria stekte palt på murikkan, Det var gott!

Ling

Sambo

Anders & EwaLena

Bosse & Sascha

Lilla Lura

Ulla & Lova

Sambo som vallat ren under vintern gick även fint på fåren

Undrar vad som var så bekymmersamt här?

2004-05-22 Kurs med ConMcGarry i Nordanåker

ConMcGarry

Torsdag den 20 maj hämtades Mila och Exet, och därefter for Inger och jag till Nordanåker. Min son Simon var så snäll och kom hem för att sköta lille Gus och fåren, eftersom Dan har fullt upp med vårbruket.

Med oss hade vi Pippi, Ling och Minos.
När vi kom fram till Nordanåker satt alla och pratade (hund) i Anna-Saras och Sigges stora härliga kök.

Kursdeltagare

Här sitter några av deltagarna glatt samspråkande. Det blev mycket sittande för varje deltagare fick ett långt träningspass där han grundligt gick igenom hur man skulle träna. Och han gav sig inte förrän det gav resultat och föraren hade förstått. Con var väldigt duktig och dessutom humoristisk så vi fick oss många goda skratt. Ibland var det lite problem med engelskan, men man kunde förstå det mesta.

Max var hjälpredan

 

Alla gjorde framsteg under de här dagarna och träningen var egentligen väldigt enkel. Det jag fann mest givande var hur han lärde oss att hantera tröga får så att det ändå blir bra träning.

Max passade fåren hela dagarna.

Con föser fåren

 

Vi startade vid halv-nio tiden på fredagmorgon. Alla fick gå tre gånger var och Con fick garanterat gå flera mil och springa ett antal kilometer per dag. Att han orkade! Däremellan fick vi fika och god mat av Anna-Sara.
Det blåste ganska kallt men vi slapp regn.

Inger & Pippi

Brasse & Bulten

Minos börjar träna fråndrivning

Carita, Carina & Anna-Sara

2004-07-01 Kurs med Jonas Gustafsson i Skinnskatteberg

Pensionat Udden

 

Onsdagen den 30 juni for Inger, Pippi, Minos och jag till Skinnskatteberg. Det ösregnade och var många vägarbeten den första halvan av resan så ett tag misströstade vi om att komma fram till kvällen. Men sen vart det lite bättre flyt på körningen så vi var framme vid det vackra pensionatet Udden vid 22-tiden på kvällen.

Jonas instruerar

Där blev vi mottagna av Eva och Allan, som driver pensionatet och fick fika och inkvarterade oss i våra rum, sedan vi hade rastat våra hundar efter den 80 mil långa resan. På morgonen bjöds vi på frukost och därefter var det presentation och teori av Jonas. Så bar det av till träningshagen. Där fick alla först valla lite med sin hund innan Jonas satte igång träningen med var och en.

Pippi

 

Jonas hade headset på sig så man kunde höra i högtalarna som stod vid tältet det som sas när de andra vallade. Det var ganska lämplig temperatur och vi hade egentligen inget regn de två dagarna. Men det hade regnat de senaste veckorna där så bonden hade inte kunnat skörda. De pressade rundbalar runt tältet så ibland var man rädd att de skulle köra in i tältet.

Pippi

 

Det var väldigt fina får att träna på. Pippi driver så fint, problemet med henne var hennes sidorörelser. Hon vill inte gå så långt ifrån, men genom att köra bara en kvart så blev det allt bättre eftersom.
Jonas var med hela tiden och instruerade så allt blev väldigt lugnt och tryggt för både hund och förare.

Väntan

 

Trots att vi fick vänta mycket mellan våra pass, så gick dagarna alldeles för fort. Det blev många tankeställare om hur man kan träna och vad man ska tänka på. Jag hade svårt med att själv vara i rätt position för att bäst hjälpa hunden att göra rätt. Hundarna fick börja med att gå bara en kvart för att lära sig hålla avståndet och under tiden skulle man själv flytta sig från hunden och öppna upp för den istället för att följa efter.

Minos

 

Tråkigt nog har jag inga kort på Minos när han vallar där. Inger tog bara några filmsekvenser på honom. Det blev lite annorlunda än Cons träning där man står i en annan position, så det tog tid att tänka om både för honom och mig. Men framförallt fick vi hjälp att kunna gå vidare i träningen. Att jag nu ska låta honom jobba längre från mig och bara gå närmare om han behöver hjälp. Och då inte gå närmare honom utan närmare fåren.

2004-09-16 En björk rasade över huset

Björkras

Dan och jag for till Maria och Martin i Nybyn en kväll när vi hade avbytare. Vi hade inte varit där länge innan avbytaren ringde och sa att det hade blåst en björk över huset.

Det blev ett hastigt slut på det trevliga och köra hem och se vad som hade hänt.
Det hade blåst ordentligt tidigare under dagen, men lugnat ner sig när vi for.
Avbytaren berättade att det hade kommit en häftig tromb och blåst omkull flera björkar.

Det blev en del skador på taket

Dagen efter fällde vi ut ytterligare tre björkar för att det inte skulle hända igen. Det tog hela dagen att röja upp och plantera nya små björkar.
Sedan lät vi en snickare komma och fixa till taket. Det mesta täcktes av försäkringen. Dan var mest bekymrad över att tv-antennen också hade blivit småsmulor. Men allt ordnade sig till slut. Nu är det bara omålat, så det får vi göra nästa sommar.

Några favoritbilder

Ling längtar

Badbruden Pippi

Söta Lil

Underbara, intensiva Sejd

Twix med sina hoptrasslade ben

Kraftfulla Minos

Lil med sina kvigor

Maria & Seppo

Comments are closed.